Άγριος τριήμερος ξυλοδαρμός κρατουμένου από αστυνομικούς για να ομολογήσει! Καταδίκη για βασανιστήρια

ΑΠΟΦΑΣΗ

Χ. και Υ. κατά Ρωσίας της 22.09.2020 (αριθ. προσφ. 43411/06)

βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αδικαιολόγητη βία από αστυνομικούς. Απαγόρευση βασανιστηρίων και παράνομη κράτηση.

Ο πρώτος προσφεύγων συνελήφθη νύχτα ενώ κοιμόταν στο σπίτι της μητέρας του και δεύτερης προσφεύγουσας. Σύρθηκε σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ξυλοκοπήθηκε άγρια τουλάχιστον για 3 ημέρες και εκβιάστηκε να ομολογήσει αδικήματα που δεν διέπραξε. Τα βασανιστήρια που υπέστη, άφησαν ανεξίτηλα τραύματα στο σώμα του. Η προσωρινή κράτηση των 3 ημερών  που βασανίστηκε δεν καταγράφηκε επισήμως στο αρχείο της αστυνομίας.

Το Στρασβούργο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, έκρινε αληθείς τους ισχυρισμούς του πρώτου προσφεύγοντα για σοβαρούς τραυματισμούς από τα βασανιστήρια που υπέστη από τους αστυνομικούς. Επίσης διαπίστωσε ότι δεν διεξήχθη αποτελεσματική έρευνα από τις εθνικές αρχές και έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του ουσιαστικού και διαδικαστικού σκέλους του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.

Όσον αφορά την κράτησή του από τις 24 Μαΐου έως τις 27 Μαΐου , διαπίστωσε ότι τα επίσημα έγγραφα της αστυνομίας είχαν πλαστογραφηθεί προκειμένου να «εξαφανιστεί» η κράτηση για τις 3 ημέρες που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια. Έκρινε ότι οι εθνικές αρχές δεν διεξήγαγαν  νομότυπη έρευνα για να δικαιολογήσουν την προσωρινή κράτηση . Συνεπώς κατέληξε ότι υπήρχε παραβίαση του άρθρου 5 της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο επιδίκασε στον πρώτο προσφεύγοντα το ποσό των 50.000 ευρώ ως ηθική βλάβη.

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 3,

Άρθρο 5

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες του πρώτου προσφεύγοντα  σχετικά με την προσωρινή  κράτησή του και την επακόλουθη κακομεταχείριση στα χέρια της αστυνομίας και την έλλειψη αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με αυτά τα θέματα.

Οι πρώτος και η  δεύτερη προσφεύγοντες  γεννήθηκαν το 1981 και το 1955 αντίστοιχα.

Την δεδομένη στιγμή, ο πρώτος προσφεύγων  ζούσε στην πόλη Καραμπαλάκ της Ινγκουσετίας. Η  δεύτερη  προσφεύγουσα  ζούσε στην πόλη του Γκρόζνι.

Σύμφωνα με ιατρικά έγγραφα, ο πρώτος προσφεύγων είχε καλή υγεία. Ούτε είχε ζητήσει  ιατρική βοήθεια για την περίοδο από το 2003 έως τις 26 Μαΐου 2004.

Στις 4 π.μ. στις 26 Μαΐου 2004, όταν ο πρώτος προσφεύγων  κοιμόταν στο σπίτι της δεύτερης προσφεύγουσας στο Γκρόζνι, μια ομάδα ένοπλων ανδρών εισέβαλε  στο σπίτι. Τον ώθησαν στο πάτωμα και τον χτύπησαν. Στη συνέχεια, οι άνδρες έβαλαν μια μαύρη πλαστική σακούλα πάνω από το κεφάλι του πρώτου προσφεύγοντος και τον οδήγησαν στο Leninskiy ROVD. Στη διάρκεια της διαδρομής για τα κρατητήρια οι αστυνομικοί ανέκριναν τον πρώτο προσφεύγοντα και τον χτυπούσαν, όταν  οι απαντήσεις του δεν τους ικανοποιούσαν.

Στο Leninskiy ROVD ο πρώτος προσφεύγων συνειδητοποίησε ότι οι δράστες της σύλληψης  του ήταν αστυνομικοί. Μετά την άφιξή του, τον πήραν σε ένα γραφείο και τον έδεσαν χειροπέδες σε μια καρέκλα. Κατά τη διάρκεια της κακομεταχείρισης οι αξιωματικοί διέταξαν τον πρώτο προσφεύγοντα να ομολογήσει την διάπραξη ορισμένων αδικημάτων. Όταν αρνήθηκε, τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν.

Όταν οι αστυνομικοί έφυγαν από το γραφείο, ο ανακριτής D. μπήκε και έσπρωξε τον πρώτο προσφεύγοντα στον τοίχο. Ο ανακριτής  είπε ότι είχε εμπλακεί σε διάφορα αδικήματα και έπρεπε να βοηθήσει την έρευνα. Ο πρώτος προσφεύγων  απάντησε ότι οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει λάθος άτομο, καθώς δεν γνώριζε τίποτα για τα αδικήματα στα οποία αναφέρεται . Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί επέστρεψαν στο δωμάτιο και συνέχισαν να χτυπούν και να προσβάλλουν τον πρώτο προσφεύγοντα

Κάποια στιγμή ο πρώτος προσφεύγων  παραιτήθηκε και υπέγραψε  την «κατάθεσή» του καθώς και άλλα έγγραφα που υπαγόρευαν οι αξιωματικοί. Δεν σταμάτησαν τους ξυλοδαρμούς. Οι αξιωματικοί ήθελαν από  τον πρώτο προσφεύγοντα  να απομνημονεύσει τις λεπτομέρειες κάθε παραβίασης που είχε «ομολογήσει». Για κάθε λάθος στην αφήγηση ξυλοκοπήθηκε. Η κακομεταχείριση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, όταν ξαφνικά υπήρξε διακοπή ρεύματος σε όλη την πόλη του Γκρόζνι. Οι αξιωματικοί έδεσαν με  χειροπέδες τον πρώτο προσφεύγοντα και τον άφησαν στο δωμάτιο με μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του.

Η κακομεταχείριση του πρώτου προσφεύγοντος συνεχίστηκε για αρκετές μέρες. Μια από αυτές τις μέρες είχε καρδιακούς πόνους και οι αστυνομικοί κάλεσαν ασθενοφόρο.

Στις 14 Ιουλίου 2004 επιτράπηκε στην δεύτερη προσφεύγουσα  να επισκεφθεί τον πρώτο προσφεύγοντα. Σύμφωνα με αυτήν, δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τον γιο της, καθώς ολόκληρο το σώμα του ήταν καλυμμένο με μώλωπες και αιματώματα .

Τον Σεπτέμβριο του 2004, ο πρώτος προσφεύγων μεταφέρθηκε σε φυλακή αρ. 20/1 στο Γκρόζνι.

Ο πρώτος προσφεύγων  διαμαρτυρήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης ότι μετά τη σύλληψή του υπέστη βασανιστήρια με σκοπό να προβεί σε ομολογία πράξεων που δεν τέλεσε και ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν διεξαγάγει αποτελεσματική έρευνα για το θέμα αυτό. Επίσης, η σύλληψή του και η μη καταγεγραμμένη προσωρινή κράτηση από τις 4 π.μ. στις 26 Μαΐου 2004 έως τις 5.30 μ.μ. στις 27 Μαΐου 2004 ήταν παράνομη.

ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΡΟΥΡΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ…

Άρθρο 3

Δεν αμφισβητείται μεταξύ των μερών ότι, πριν από τη σύλληψη, ο πρώτος προσφεύγων  δεν είχε τραυματισμούς στο σώμα του. Στη συνέχεια, στις 4 Ιουνίου 2004 ένας ιατροδικαστής  βρήκε πολλούς μώλωπες και εκδορές στο σώμα του. Ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι αυτοί οι τραυματισμοί θα μπορούσαν να προκληθούν από την υποτιθέμενη κακή μεταχείριση από αστυνομικούς. Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2009 ιατροί, ειδικοί από το Κέντρο Επιζώντων Βασανιστηρίων σημείωσαν μια σειρά ουλών, σε διάφορα σημεία του σώματος του προσφεύγοντος που ήταν συμβατά με τη λεπτομερή περιγραφή της κακομεταχείρισης της αστυνομίας που είχε υποβληθεί ο προσφεύγων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι τραυματισμοί του πρώτου προσφεύγοντος θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να προκληθούν από τη βία την οποία φέρεται να υπέστη στα χέρια των αστυνομικών, οι οποίοι του άσκησαν πίεση για να ομολογήσει για την διάπραξη αδικημάτων. Όλες οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις αρκούσαν για να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί του πρώτου προσφεύγοντος και να πειστεί το Δικαστήριο ότι οι ισχυρισμοί του για αστυνομική βία ήταν αξιόπιστοι.

Το Δικαστήριο παρατήρησε επίσης ότι οι ισχυρισμοί του πρώτου προσφεύγοντα για τραυματισμούς του ως αποτέλεσμα κακομεταχείρισης αστυνομικών απορρίφθηκαν από τις εγχώριες ανακριτικές αρχές. Οι τελευταίοι στήριξαν  τα πορίσματά τους στα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία είναι το αρχικό στάδιο αντιμετώπισης ποινικής καταγγελίας βάσει του ρωσικού δικαίου και πρέπει κανονικά να ακολουθείται από ποινική δίωξη και  τη διεξαγωγή έρευνας .  Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν αποκάλυψαν στοιχεία ποινικού αδικήματος. Το Δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι η απλή διεξαγωγή έρευνας πριν από την ποινική δίωξη δεν επαρκεί εάν οι αρχές πρέπει να συμμορφωθούν με τα πρότυπα που ορίζονται βάσει του άρθρου 3 της Σύμβασης για αποτελεσματική διερεύνηση αξιόπιστων ισχυρισμών κακής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια  αστυνομικής κράτησης.

Στην παρούσα υπόθεση, το Δικαστήριο δεν ήταν ικανοποιημένο με τον πλημμελή τρόπο  με τον  οποίο διεξήχθη η έρευνα πριν από την δίωξη.  Σημείωσε ότι η πρώτη άρνηση για ποινική δίωξη   εκδόθηκε εντός δύο ημερών από την καταγγελία του συνηγόρου  του πρώτου προσφεύγοντος Σημειώνει επίσης ότι, στο βαθμό που μπορεί να φανεί από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του, οι ανακριτές απέτυχαν να πραγματοποιήσουν βασικά ερευνητικά βήματα όπως εξέταση  βασικών μαρτύρων, της δεύτερης προσφεύγουσας  και του ατόμου  που είχε παράσχει στον πρώτο προσφεύγοντα ιατρική βοήθεια λόγω του τραύματος της πλάτης και του  τραυματισμού στο έμπροσθεν κοιλιακό τοίχωμα.

Οι παραπάνω παράγοντες αρκούσαν για να συμπεράνει το Δικαστήριο  ότι οι ανακριτικές αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα όπως απαιτείται από το άρθρο 3 της Σύμβασης.

Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι ούτε η Κυβέρνηση, ούτε η αρχή διερεύνησης εξήγησαν την προέλευση των τραυματισμών του πρώτου προσφεύγοντος. Κατά συνέπεια, το βάρος της απόδειξης που φέρει η κυβέρνηση δεν εκπληρώθηκε.

Το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία υπέβαλε τον πρώτο προσφεύγοντα σε βασανιστήρια. Κατά συνέπεια, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης σύμφωνα με τα ουσιαστικό και το διαδικαστικό του  σκέλος  σε σχέση με τον πρώτο προσφεύγοντα.

Άρθρο 5

Το Δικαστήριο  παρατηρεί ότι η κυβέρνηση δεν υπέβαλε αντίγραφα του ημερολογίου Leninskiy ROVD ή καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίες φέρεται να επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό  τους για τα γεγονότα. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ο προσφεύγων συνελήφθη στις 27 Μαΐου 2004 υποστηρίζεται επομένως μόνο από το αρχείο συλλήψεώς του. Ωστόσο, η αξιοπιστία αυτών των αποδεικτικών στοιχείων υπονομεύεται από το συμπέρασμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τσετσενίας της 30ής Μαρτίου 2005, το οποίο, σε σύγκριση με άλλα έγγραφα, απέδειξε ότι είχαν παραποιηθεί. Η διαπίστωση αυτή υποστηρίχθηκε από τις καταθέσεις  μαρτύρων που είχαν δηλώσει ότι δεν ήταν παρόντες  στη σύλληψη του πρώτου προσφεύγοντος. Μολονότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε ακυρωθεί, η διαπίστωση ότι το αρχείο συλλήψεων είχε πλαστογραφηθεί  ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από τα δικαστήρια ή τις ανακριτικές αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο αποδέχθηκε τον ισχυρισμό των προσφευγόντων  για γεγονότα, τα οποία ήταν λεπτομερή, συνεπή και για τα οποία ενημερώθηκαν αμέσως οι ανακριτικές αρχές.

Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο πρώτος προσφεύγων συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2004 από αστυνομικούς και κρατήθηκε παράνομα στο Leninskiy ROVD έως ότου η σύλληψή του καταγράφηκε επίσημα ότι πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2004. Η μη καταγεγραμμένη προσωρινή κράτησή του τον άφησε  στο έλεος των αρχών  θέτοντας  σε κίνδυνο την προσωπική του ασφάλεια και τον καθιστούσε ευάλωτο σε κακομεταχείριση.

Ως εκ τούτου, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5 της Σύμβασης σε σχέση με τον πρώτο προσφεύγοντα.

Δίκαιη ικανοποίηση: Το ΕΔΔΑ επιδίκασε ποσό 50.500 ευρώ για ως ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ  για δικαστικά  έξοδα (επιμέλεια echrcaselaw.com).


ECHRCaseLaw

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την Πολιτική Cookies.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις Απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε μία ιστοσελίδα, μπορεί να λάβει κάποιες βασικές πληροφορίες από τον browser σας, κατά βάση υπό τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε τη συγκατάθεσή σας σε όλα αυτά.

These cookies allow us to count visits and traffic sources, so we can measure and improve the performance of our site.

We track anonymized user information to improve our website.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες